czwartek, 18 lipca 2013

A to skubaniec!

Na samym początku dziękuję wszystkim, za tak liczne odwiedziny, oraz za komentarze i dodanie bloga do obserwowanych. Chętnie wchodzę na Wasze blogi i czytam posty, mam nadzieję, że uda mi się być na bieżąco, ale przypomnienie w komentarzach zawsze są mile widziane.

Dzisiejszy post poświęcę skubańcowi. Przepyszne ciasto z wiśniami, chociaż widziałam też wersję z rabarbarem. Osobiście nienawidzę ciast z owocami, ale skubaniec to jeden jedyny wyjątek! No i serniki, albo świeże owoce położone na wierzch.



Składniki:
- 400 g masła,
- 680 g mąki pszennej,
- 8 jaj,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki cukru + trzy łyżki,
- 1 kg wiśni (najlepiej z kompotu).


Przepis:
1. Mąkę przesiewamy do miski.
2. Żółtka oddzielamy od białek.
3. Do mąki dodajemy pokrojone masło wyciągnięte prosto z lodówki, proszek do pieczenia, żółtka, cukier wanilinowy, trzy łyżki zwykłego cukru. Następnie wyrabiamy ciasto, aż to uzyskania jednolitej masy.



4. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części, ja musiałam podzielić na 5 ponieważ nie mam tyle siły w rękach aby zagnieść całość. Dwie mniejsze części połączyłam z kakao. I tak oto otrzymujemy dwie jasne części na dół, dwie ciemne na międzywarstwę i jedną większą na górę.
5. Podzielone ciasto wkładamy w woreczki w foliowe i do zamrażalki na kilka godzin, aby ciasto było twarde i było je łatwiej ucierać. Jeśli jednak nie macie tyle czasu aby czekać możecie ciasto skubać zamiast ucierać. I pewnie stąd ta nazwa;>
6. Odcedzić wiśnie od soku.
7. Do miski z białkami wrzucamy szczyptę soli i 1,5 szklanki cukru i ubijamy na sztywną pianę.


8. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
9. Skubiemy/ ścieramy jasne ciasto na blachę. Ja używam tarki o średnich oczkach.



10. Następnie skubiemy/ ścieramy ciemne ciasto.
11. Na ciemne ciasto wysypujemy wiśnie, na wiśnie kładziemy pianę i na pianę ścieramy ostatnią warstwę jasnego ciasta.


Niestety tutaj miałam małą awarię, gdyż zapomniałam na wiśnie położyć piany, i musiałam wierzchnią warstwę ściągać, ale jakoś udało mi się wszystko odratować.

12.Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. i pieczemy przez około 60 minut. Ciasta należy doglądać i jeśli beza (piana) za szybko się rumieni, to musimy obniżyć temperaturę piekarnika.


 13. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto przez 50 minut aby wystygło w ciepełku nagrzanego piekarnika.


Jak widać moja beza jest odrobinę za bardzo zarumieniona, ale mimo wszystko i tak było pyszne :)






11 komentarzy:

  1. ale smakowite ciachooo!
    mniam mniam :)
    pozdrawiam i zapraszam :))

    http://odrobinaszalenstwa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem ci że ja taki jadłam tylko z jabłkami.
    Katla-katlaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny post . ;] ;*
    zapraszam do siebie. ; >
    -- > http://myownlittlewooorld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm aż chce go zjeść :D
    Świetny blog;)
    Toffi-k.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny blog :)
    Bardzo apetyczne ciasto :)
    Obserwuję i liczę na rewanż :*
    http://mindelsewhereee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obserwuję :) Niestety nie mogę zostawić komentarza gdyż nie mam konta w google+ bo nie zgadzam się na warunki Picassy^^

      Usuń
  6. Ciasto.. z wiśniami. *o*
    Pychaa. *.*
    +zapraszam:
    http://life-suckss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pyszność ! ładnie ci wyszło :)
    http://ondrematx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny przepis a nazwa jeszcze lepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam notkę o moich szkatułkach : ) http://maly-zaulek.blogspot.com/2013/07/szkatuki.html

    OdpowiedzUsuń
  10. jummie, looks very delicious!!

    Kiss, Selina & Olivia, The RedViolet
    www.theredviolet.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń