piątek, 5 października 2012

Marchewkowe pole

Witam wszystkich, dawno nie pisałam, czas to nadrobić. Na dziś przygotowałam przepis na moje ulubione (jak do tej pory) ciasto marchwiowe. Przetestowałam wiele przepisów, ale ten jak na razie nie ma konkurencji.
Ciasto marchwiowe (z orzechami i ananasem)


Składniki na ciasto:
130 g. orzechów włoskich
szklanka startej marchwi
pół szklanki posiekanych ananasów
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki drobnego cukru
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki (szczypta) soli

Składniki na krem:
300 g. naturalnego serka Philadelphia (podobno serek Turek, też się dobrze nadaje)
6 łyżek masła
szklanka cukru pudru (ok. 170 g.)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Przygotowania do przygotowań;)
1.Zetrzeć marchew.
2.Odcedzić ananasy(o ile są z puszki) i je posiekać.
3.Posiekać, bądź rozmiażdżyć orzechy.

 Przygotowanie ciasta:
1. Roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich olej następnie mieszamy składniki ze sobą.

2. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, sól i mieszamy aż do połączenia się składników.
3. Wlewamy mokre produkty do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
4. Dodajemy orzechy, ananasy i marchew. Mieszamy papkę aby składniki równo się rozeszły.
5. Tortownicę o średnicy około 20cm. wykładamy papierem do pieczenie, albo obficie wysmarowujemy margaryną. Umieszczamy papkę w tortownicy. (Niech Was nie zniechęci nieciekawy wygląd przyszłego ciasta;))
6. Do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, wsadzamy nasze ciasto i pieczemy przez 40 do 45 minut.
7. Wyciągamy formę i czekamy aż ciasto wystygnie.
8. Gdy ciasto jest wystarczająco wystudzone przecinamy je wzdłuż.
9. Ciasto przekładamy połową kremu (przepis na krem niżej). Drugą połowę kremu rozsmarowujemy na górze, posypujemy cynamonem i ozdabiamy (np. orzechami).

Przygotowanie kremu:
1. Przesiewamy cukier puder do miski.
2. Do cukru pudru dodajemy masło, serek i ekstrakt z wanilii, i miksujemy do czasu aż wszystkie składniki połącza się w delikatny i słodki krem.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz